Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑ


Η Γη της Ιστορίας


Το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village βρίσκεται στην Πελοπόννησο στην μαγευτική περιοχή της Ηλείας. Η Ηλεία δεν είναι γεμάτη ιστορία, είναι η ίδια η ιστορία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αρχαία Ήλιδα, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Πελοποννήσου και αρχαία πρωτεύουσα του νομού που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, καθώς και πλήθος αρχιτεκτονικών και ιστορικών αριστουργημάτων, όπως το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, κ.α. Σε συνδυασμό με ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο, η Ηλεία παρουσιάζει δαντελωτούς κόλπους με απέραντες αμμουδιές, πεδινές εκτάσεις, παραθαλάσσιους οικισμούς, ορεινά χωριά, γραφικά ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες, και δικαίως αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της χώρας.

Σκαφιδιά, Ηλείας, Ολυμπία,
Πελοπόννησος, 27131
Tel: (+30)26210 82 000

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΜΥΘΟΙ

Του χρόνου οι αλήθειες

ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

Η Αρχαία Ήλιδα ήταν χτισμένη στις βόρειες όχθες του ποταμού Πηνειού, ανάμεσα στα ορεινά και τα παράκτια πεδινά. Η πόλη κατοικήθηκε σχεδόν συνεχώς από την αρχή του μέσης παλαιολιθικής περιόδου μέχρι την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Θεωρήθηκε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και υπήρξε πρώτη πρωτεύουσα του νομού Ηλείας. Η Ήλιδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάστημα μεγαλύτερο από χίλια χρόνια. Σήμερα, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου μπορούν να θαυμάσουν την αρχαία αγορά, το άριστα διατηρημένο θέατρο, το χωριό, την ακρόπολη, τα νεκροταφεία, κ.α.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Με μέγιστο ύψος τα 827 μ., το Σπήλαιο των Λιμνών αποτελεί μια σπάνια κατασκευή της φύσης. Πέρα από τους ιδιαίτερους σταλακτίτες του και τους περίπλοκους διαδρόμους του που μοιάζουν με λαβύρινθο, το σπήλαιο περιλαμβάνει και 13 καταρράκτες που σχηματίζονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που το καθιστά μοναδικό: στο σπήλαιο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και οστά ζώων που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν παλιό υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες που τους καλοκαιρινούς μήνες στεγνώνουν και αποκαλύπτουν πέτρινες λεκάνες και φράγματα που φτάνουν μέχρι και τα 4 μ. σε ύψος. Σήμερα, το ανεπτυγμένο τμήμα της σπηλιάς είναι 500 μέτρα μήκος. Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε απόσταση 17χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9χλμ. από την Κλειτορία.

TO ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

Το Ανάκτορο του Νέστορα –ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μυκηναϊκής Ελλάδας– βρίσκεται σε έναν λόφο, 17χλμ. βόρεια της Πύλου. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Νέστορα, γιο του Πηλέα, ο οποίος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με 90 πλοία που κατέστησαν την Πύλο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον μυκηναϊκό κόσμο μετά από τις Μυκήνες. Στην κατασκευή του ανακτόρου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό δομικό υλικό το ξύλο, στους κίονες, τα πλαίσια για τις πόρτες, τις οροφές και τις σκεπές, ακόμη και οι πέτρινοι τοίχοι είχαν ξύλινα δεσίματα. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1939, αποκαλύφθηκαν 1.000 πινακίδες της Γραμμικής Β και άφθονα διακοσμητικά αντικείμενα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.  

Γνωρίζετε ότι: η Αίθουσα του Θρόνου ήταν διακοσμημένη με έγχρωμες τοιχογραφίες, ενώ ζωγραφική διακοσμούσε ακόμη και το πάτωμα της αίθουσας.

Η ΓΗ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ

Η Αρκαδία πήρε το όνομά της από την μυθολογική φιγούρα του Αρκά, γιο του Δία και της Καλλιστούς, που ήταν ο μεγαλύτερος κυνηγός της χώρας και ο μετέπειτα βασιλιάς της περιοχής. Η Αρκαδία ήταν επίσης και η πατρίδα του θεού Πάνα, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο θεός της άγριας φύσης, των ποιμένων και των κοπαδιών, των άγριων βουνών, των χωραφιών και των ελαιώνων, των κοιλάδων και της παραδοσιακής μουσικής. Κατά τους αρχαίους χρόνους ο λαός της Πελοποννήσου ζούσε στις πόλεις, αλλά οι Αρκάδες ζούσαν στην μέση της χερσονήσου της Πελοποννήσου μακριά από τη θάλασσα. Η ζωή τους ήταν απλή, βουκολική και για τον λόγο αυτό η Αρκαδία είχε τη φήμη ότι ήταν ένας τόπος παρθένας φύσης, άγριος και ελεύθερος. Δεν είναι τυχαία η ονομασία που έδωσε ο Nicolas Poussin, ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους καλλιτέχνες της Μπαρόκ περιόδου, στον πίνακά του, “Et in Arcadia Eco” (που μεταφράζεται ως «Ακόμα και στην Αρκαδία βρίσκομαι εδώ»), χρησιμοποιώντας τη λέξη Αρκαδία ως συνώνυμο της ουτοπίας.

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η Κόρινθος πήρε το όνομά της από την αρχαία Κόρινθο που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1858 λόγω σεισμού. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Κορίνθου στις ακτές του κορινθιακού κόλπου, 3χλμ δυτικά από την αρχική τοποθεσία. Η Νέα Κόρινθος ανοικοδομήθηκε και αυτή μετά από έναν σεισμό που έγινε το 1928 και πάλι το 1933 μετά από μια μεγάλη φωτιά. Ορόσημο της περιοχής αποτελεί η Διώρυγα της Κορίνθου, το κανάλι δηλαδή που συνδέει την Πελοποννησιακή χερσόνησο με την ηπειρωτική Ελλάδα, μεταφέροντας πλοία από τη δυτική Μεσόγειο στο Αιγαίο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1881 αλλά ολοκληρώθηκε το 1893, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας του καναλιού που ήταν πολύ στενό και δημιουργούσε προβλήματα στην πλοήγηση, καθώς και των περιοδικών πτώσεων χώματος που οδηγούσαν συχνά στην διακοπή των εργασιών. Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι μήκους 6,4 χλμ. και πλάτους μόλις 21 μ.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Η Αργολίδα είναι μέρος της περιφέρειας Πελοποννήσου και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου. Η περιοχή της Αργολίδας είναι ευλογημένη με ιστορία και αξιοθέατα παρουσιάζοντας δεκάδες σημαντικά μνημεία από την αρχαιότητα και μετά. Επισκεφθείτε τη διάσημη Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, επισκεφθείτε την πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, και ανεβείτε τα 913 σκαλοπάτια του κάστρου ή επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που σχεδιάστηκε τον 4ο αι. π.Χ., και είναι παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική ακουστική του που επιτρέπει την τέλεια κατανόηση του μη ενισχυμένου προφορικού λόγου και στους 14.000 καθήμενους θεατές.

Η ΓΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Η Λακωνία, γνωστή και ως Λακεδαιμονία στους Βυζαντινούς χρόνους, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η ιστορία του νομού συνδέθηκε με την ίδρυση της Σπάρτης τον 11ο αι. π.Χ. καθώς υπήρξε η πόλη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης, και αναδείχθηκε σε ηγέτιδα πόλη της Ελλάδας μετά τη νίκη της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.  

Γνωρίζατε ότι: Ο χαρακτηρισμός «λακωνικός» προέρχεται από το όνομα της περιοχής καθώς αφορά στον ιδιαίτερο συνοπτικό τρόπο ομιλίας των Σπαρτιατών.

Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Αξίζει να τα γνωρίσετε

AΡΧΑΙΑ OΛYMΠIA

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας είναι η Αρχαία Ολυμπία – ιερό των αρχαίων Ελλήνων και χώρος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα –που βρίσκεται στην Ηλεία στην Πελοπόννησο. Ο χώρος περικλείει διάφορα κτίρια, όπως εντυπωσιακούς ναούς χτισμένους προς τιμήν των θεών, βωμό για θυσίες, το Γυμνάσιο, τη Στοά, την Παλαίστρα καθώς και το εργαστήριο του γνωστού γλύπτη Φειδία, κλπ. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε το γιγάντιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που υπήρξε ένα από τα Επτά Θαύματα της Αρχαίας Εποχής. Μια βόλτα κατά μήκος του αρχαίου Ολυμπιακού Στάδιο θα σας ταξιδέψει νοητά στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 776 π.Χ.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η κουζίνα της Πελοποννήσου είναι μοναδική σε ποικιλία και ποιότητα, με τις τοπικές γεύσεις να είναι τόσο άφθονες όσο και η ίδια η φύση που την περιβάλλει. Με το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό, η τοπική κουζίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για την πλούσια γεωργική παραγωγή της –εσπεριδοειδή, μελιτζάνες, αγκινάρες, κρεμμύδια, μαυρομάτικα φασόλια, ντομάτες, καθώς και σταφύλια, κρασιά, σταφίδες και ξύδι. Αλλά οι πραγματικές γεύσεις της απόλαυσης κάνουν την εμφάνισή τους όταν η τοπική κουζίνα χρησιμοποιεί τα φρέσκα ψάρια, το χοιρινό, τον κόκορα, το κουνέλι, τον αλατισμένο μπακαλιάρο, τα ορτύκια και το ωριμασμένο κρέας.

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η πρωτεύουσα της Ηλείας, ο Πύργος, διαθέτει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με νέα και παλαιότερα καταστήματα. Κάποια από τα καταστήματα λειτουργούν για περισσότερα από έναν αιώνα, όπως το Οινοποιείο Κουτιφάρη με το ωραίο ούζο, το μπράντυ και τα λικέρ σε κάθε δυνατή γεύση. Στον Πύργο, εκτός από τα συνηθισμένα καταστήματα ένδυσης και καλλυντικών, μπορείτε να βρείτε καταστήματα με αντίκες, καταστήματα που πωλούν μοναδικά καρυκεύματα και βότανα, καθώς και ένα εργαστήριο – το τελευταίο του είδους του, που κατασκευάζει αξεσουάρ για άλογα.

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Το Κατάκολο, το Επίνειο του Πύργου, σε απόσταση μόλις 13 χλμ., είναι μια παραλιακή κωμόπολη χτισμένη στην περιοχή της Αρχαίας Φείας, στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου. Το Κατάκολο, που βρίσκεται σε ένα στενό και βραχώδες ακρωτήριο στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, σχηματίζει έναν όρμο αρκετά βαθύ του οποίου η ακτή και ο βυθός καλύπτονται με λεπτή άμμο. Κάθε χρόνο, το λιμάνι προσελκύει εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις ομορφιές του Κατάκολου και της γύρω περιοχής: όπως το Ποντικόκαστρο, τον φάρο, τα όμορφα μονοπάτια, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και των Μουσικών Οργάνων, και άλλα πολλά..

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Το φυσικό τοπίο της Πελοποννήσου τα έχει όλα: ακτογραμμή 1,200 χιλιομέτρων, δεκάδες βουνά με υψόμετρο πάνω από 1.000 μ., δάση, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, σπήλαια, κοιλάδες, εν ολίγοις ό,τι πάρει το μάτι σας.  Υπάρχουν αμέτρητες προκλήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας –από πεζοπορία και αναρρίχηση μέχρι καταδύσεις και κολύμπι σε εκατοντάδες εξαιρετικές παραλίες. Η χερσόνησος της Πελοποννήσου είναι γεμάτη πανέμορφες δαντελωτές χρυσές ακτές και παραλίες με άσπρη άμμο και γαλήνια σμαραγδένια νερά.

Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village
Destination | Peloponnese | Olympia | Aldemar Olympian Village